Produkto maistingumo nustatymas

PRODUKTO MAISTINGUMO NUSTATYMAS

Nuo 2016 m. gruodžio 13 d. maisto produktų ženklinimo etiketėse privaloma pateikti informaciją apie maisto produkto maistingumą (privalomąją maistingumo deklaraciją).  

Šis reikalavimas nustatytas 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos Reglamente (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004.

Maisto produkto maistingumo deklaracija – tai informacija apie maisto produktų energinę vertę ir tam tikras maisto produktų sudėtyje esančias maistines medžiagas.   Privalomoje maistingumo deklaracijoje nurodoma ši informacija:

  • maisto produkto energinė vertė,
  • riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekiai.

Be privalomos informacijos gamintojas papildomai gali nurodyti vienos arba kelių iš šių medžiagų kiekius:

  • mononesočiųjų riebalų rūgščių,
  • polinesočiųjų riebalų rūgščių,
  • poliolių,
  • krakmolo,
  • skaidulinių medžiagų,
  • vitaminų ar mineralinių medžiagų.

 

Sudarydami maisto produkto maistingumo deklaraciją gamintojas turės pateikti vidutines maistinių medžiagų vertes, pagrįstas:

  • atlikta maisto produkto analize

arba

  • skaičiavimu, pagrįstu žinomomis ar faktinėmis panaudotų sudedamųjų dalių vidutinėmis vertėmis

arba

  • skaičiavimu, pagrįstu visuotinai nustatytais ir priimtais duomenimis.

LABORATORINIAI TYRIMAI NMVRVI ENERGINEI VERTEI NUSTATYTI:

Energinės vertė nustatymas
Tiriamas rodiklisKaina, €Mėginio kiekis
Drėgnis8,70Ne mažiau 300 g
Baltymų kiekis17,60
Riebalų kiekis21,20
Pelenų kiekis7,60
Angliavandeniai, energinė vertėišskaičiuojami
Tyrimų kainos suma55,10
Papildomi tyrimai Maisto produktų ženklinimui pagal Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentą (ES) Nr. 1169/2011 
Riebiųjų rūgščių sudėties nustatymas (sočiosios riebiosios rūgštys)89,90Ne mažiau 300 g
Bendro sacharidų kiekio nustatymas17,50
Druska (Na x 2,5)33,50
Tyrimų kainos suma140,90

Iš viso:                                                                                                                                       196,00                                                                    

 

MAISTO PRODUKTŲ TEORINIS MAISTINGUMO SKAIČIAVIMAS

Maisto produktų teorinis maistingumo skaičiavimas atliekamas remiantis maisto produktų sudėties duomenų bazėmis arba gamintojo pateiktomis faktinėmis sudedamųjų dalių vidutinėmis vertėmis.

 

Pateikiami dokumentai

Užsakovas turėtų kreiptis į NMVRVI el. paštu adresu [email protected] arba tiesiogiai į NMVRVI Mėginių priėmimą ir pateikti prašymą. Kartu su prašyme nurodyta informacija, užsakovas privalo pateikti maisto produkto(ų) sudedamąsias dalis, sudedamųjų dalių neto svorius, svorio nuokrypius arba išeigos koeficientus. Papildomai užsakovas gali pateikti maisto produkto(ų) sudedamųjų dalių maistingumo duomenis, išlikimo koeficientus arba maistinių medžiagų svorio nuokrypius atlikus technologinį procesą, gruzdinimo metu sugeriamą riebalų kiekį (jeigu toks technologinis procesas atliekamas).

 

Paslaugos kaina

Paslaugos kaina, kuomet skaičiuojamas tik produkto privalomoje maistingumo deklaracijoje nurodomos informacijos (energinės vertės, baltymų, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, druskos kiekių) teorinis maistingumas – 20,00 Eur

Produkto vienos maistinės medžiagos teorinio apskaičiavimo kaina (užsakant papildomai kartu su produkto privalomoje maistingumo deklaracijoje nurodomos informacijos teoriniu apskaičiavimu) – 3,00 Eur.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

J. Kairiūkščio g. 10, LT-08411, Vilnius

el. p. [email protected]

tel. (8 5) 278 0481 (Maisto mėginių priėmimas)

tel. (8 5) 278 0478 (Maisto rizikos vertinimo skyrius)

 

 

Atnaujinimo data: 2024-02-08