2024-05-29

Bendras NMVRVI ir NMKL seminaras „Alternatyvių tyrimo metodų, naudojamų maisto analizėje, patvirtinimas ir sertifikavimas“

Savaitės pradžioje įvyko sėkmingas seminaras apie alternatyvių maisto analizės metodų patvirtinimą ir sertifikavimą, subūręs maisto analizės ekspertus, tyrėjus ir pramonės atstovus iš įvairių šalių. Renginys suteikė galimybę dalintis naujausiomis žiniomis ir diskutuoti apie šios srities pažangą bei iššūkius.

Seminarą pradėjo ir sveikinimo žodį tarė Eystein Oveland (NMKL vadovas) ir Egidijus Pumputis (NMVRVI atstovas), kurie pabrėžė renginio svarbą bei tikslus. E. Oveland taip pat pristatė NMKL ir NordVal International veiklas, išryškindamas jų vaidmenį maisto analizės metodų srityje.

Norvegijos maisto saugos agentūros atstovė Hilde Skår supažindino dalyvius su ISO 16140-2:2016 standartu, akcentuodama alternatyvių metodų validavimo protokolą prieš referentinius metodus. Pranešėja pristatė alternatyvių metodų naudojimą ir jų atitikimą kontrolės reglamentams.

Piotr Gutry iš Thermo Fisher Scientific supažindino dalyvius su pažangiausiais patvirtintais ir sertifikuotais maisto patogenų testavimo metodais, o Hrólfur Sigurdsson iš Islandijos paaiškino sertifikato svarbą, kai alternatyvus metodas yra pranašesnis už referentinį, ypatingą dėmesį skirdamas Listeria testavimui. Jo kolegė Natasa Desnica pristatė naują NordVal protokolą apie cheminės alternatyvos metodų redakciją.

„NMKL platforma leido geriausiems šios srities šiaurės šalių ekspertams ne tik diskutuoti apie alternatyvių maisto analizės metodų patvirtinimą ir sertifikavimą, bet ir pristatyti NMVRVI veiklą, kuri prisideda užtikrinant aukščiausius maisto saugos standartus Lietuvoje“, - teigė NMVRVI atstovas Egidijus Pumputis.