2025-04-11

Institute lankėsi kolegos iš Kazachstano

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI) lankėsi specialistai iš Kazachstano, kurie atlieka stažuotę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Maisto saugos ir kokybės katedroje pagal programą „Maisto sauga ir kokybė“.

Svečiai buvo supažindinti su Instituto veikla, laboratoriniais tyrimais, atliekamais maisto ir veterinarijos rizikos vertinimais. Diskutuota apie aktualius maisto saugos ir maisto produktų rizikos vertinimo klausimus, taip pat apie naujausius tyrimo metodus ir akreditavimo procedūras.

Svečiai domėjosi tyrimo metodais, skirtais mėsos rūšies identifikavimui, kurie leidžia nustatyti mėsos suklastojimus pagal skirtingų gyvūnų mėsos rūšies atpažinimo požymius. Vienas iš perspektyviausių metodų šioje srityje yra polimerazės grandininė reakcija (PGR). Šis metodas yra itin veiksmingas tiek žaliavinių, tiek termiškai apdorotų maisto produktų ir pašarų rūšiai nustatyti.

Norint atlikti mėsos rūšies identifikavimą, PGR metodas laikomas vienu svarbiausių ir jautriausių. NMVRVI Molekulinės biologijos ir GMO skyriuje mėsos rūšies nustatymui naudojamas metodas SDP G.15, skirtas identifikuoti gyvūninius komponentus maisto produktuose ir pašaruose. Be to, diegiamas naujas kiekybinis metodas, kuris leis nustatyti gyvūninius komponentus procentiškai, t. y. nustatyti kiaulienos, vištienos, jautienos kiekius maisto produktuose.

„Džiaugiamės galėdami taikyti šį modernų ir jautrų metodą, kuris padeda kovoti su mėsos produktų klastojimais“, – teigė Molekulinės biologijos ir GMO skyriaus vedėja dr. S. Pilevičienė.

Messenger_creation_BF8D5D1D-E8F6-4F4A-A976-F78F324F0F98.jpeg