2024-11-08

Kompetencijų stiprinimas: naujos žinios maisto rizikos vertinimo srityje

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Aušra Išarienė spalio mėnesį dalyvavo praktiniuose mokymuose Kipre ir Suomijoje, kur gilino žinias apie maisto rizikos vertinimo modelius.

Mokymų metu buvo pristatyti du svarbūs įrankiai: „ImproRisk“ modelis, skirtas cheminių medžiagų lėtinio poveikio gyventojų mitybai vertinimui, ir „BIKE“ modelis, įgalinantis vertinti tiek cheminių, tiek mikrobiologinių pavojų riziką sveikatai. „ImproRisk“ leidžia greitai, vieno mygtuko paspaudimu, sugeneruoti vertinimo išvadą. Pavyzdžiui, nustatyti produktus, kurie kelia didžiausią riziką suaugusiems ir vaikams dėl akrilamido, sunkiųjų metalų ar pesticidų suvartojimo.

„Norint įdiegti šiuos modelius Lietuvoje, būtinas glaudus bendradarbiavimas su Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) ir kitomis suinteresuotomis institucijomis. Taip pat būtina integruoti atitinkamai apdorotus duomenis apie maisto produktus („FoodEx2“ sistema) bei gyventojų maisto suvartojimo duomenis (EU Menu platforma). Praktiniai mokymai suteikė galimybę dalintis patirtimi su kolegomis iš kitų šalių ir stiprinti bendradarbiavimą maisto rizikos vertinimo srityje“, – teigė Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

NMVRVI Maisto rizikos vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Vaiva Ragaišytė spalio mėnesį dalyvavo Europos Komisijos organizuotuose mokymuose „4 kursas – Rizikos vertinimas mitybos srityje“ Vienoje (Austrija). Šių mokymų metu ji gilino žinias apie mitybos rizikos vertinimo metodikas ir duomenų analizę.

„Mokymuose ypatingas dėmesys buvo skirtas šalies gyventojų maisto suvartojimo duomenims, kurie yra esminiai vertinant maistingųjų medžiagų poveikį organizmui. Pavyzdžiui, svarbu nustatyti vitamino D ribinę suvartojimo vertę skirtingoms gyventojų grupėms, moksliškai įvertinti šio vitamino naudą organizmui, galimą riziką ir žalą. Įspūdį paliko integruotos rizikos ir naudos vertinimo metodikos. Pavyzdžiui, riešutuose esančios naudingos medžiagos gali mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, tačiau riešutai taip pat gali būti užteršti aflatoksinais – kancerogeninėmis medžiagomis, keliančiomis pavojų sveikatai“, – sakė Vaiva Ragaišytė, Maisto rizikos vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė.

2.png

mokymai Ausra.jpg

6329e752-5c8c-4cc0-842f-b4d13e90a5a9 (002).jpg