Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute organizuotas seminaras tema „Teršalų maisto produktuose tyrimai ir rizikos vertinimas“
Š. m. vasario 23 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI) organizuotas seminaras tema „Teršalų maisto produktuose tyrimai ir rizikos vertinimas“, kuriame dalyvavo Lietuvos maisto produktų bei pašarų įmonių atstovai. Seminaro metu pristatyti nauji ES teršalų teisės aktų reikalavimai maisto produktams, teršalų tyrimai maisto produktuose, tyrimų rezultatų vertinimas ir teršalų poveikio vartotojų sveikatai rizikos vertinimas.
„Sveikinu visus susirinkusius, labai džiugu, kad galime vėl betarpiškai, gyvai bendrauti, diskutuoti aktualiomis temomis, dalintis patirtimi“ – pasidžiaugė NMVRVI direktorius Egidijus Pumputis. Svečiams buvo pristatyta NMVRVI vykdoma veikla, turimos akreditacijos svarba, lankstaus bendradarbiavimo su įmonėmis galimybės, siekiant įvertinti maisto žaliavų ir produktų cheminę taršą.
Seminaro dalyviams pateikta svarbi informacija apie Europos Sąjungos teršalų teisės aktų reikalavimus, kurie įsigaliojo nuo 2023 m. sausio 1 d.:
-didžiausios leidžiamos perfluoralkilintų medžiagų, dioksinų ir dioksinų tipo PCB koncentracijos gyvūniniuose produktuose;
-tetrahidrokanabinolio koncentracijos kanapių sėklose ir iš jų pagamintuose produktuose;
-cianido rūgšties koncentracijos tam tikruose maisto produktuose;
-didžiausios leidžiamosios gyvsidabrio koncentracijos žuvyje ir druskoje;
-ochratoksino A koncentracijos tam tikruose maisto produktuose.
Minėti teršalai yra cheminiai pavojai, todėl maisto tvarkymo įmonėse jie turi būti nustatyti ir kontroliuojami maisto saugos valdymo sistemoje.
NMVRVI pristatė cheminių tyrimų laboratorijos tyrimų galimybes maisto žaliavose ir produktuose, pasidalino daugiamečiais teršalų tyrimų rezultatais. Dalyvius nustebino, tai kad 2022 m. atlikta labai daug tyrimų dėl delta-9-tetrahidrokanabinolio pluoštinėse kanapėse ir maisto produktuose.
Seminaro dalyviai supažindinti kaip NMVRVI atliekamas maisto tyrimų rezultatų vertinimas ir teršalų poveikio vartotojų sveikatai rizikos vertinimas. Didelio dėmesio sulaukė pateikti praktiniai sudėtinių ir perdirbtų maisto produktų tyrimų rezultatų vertinimo pavyzdžiai. Įmonių atstovams tapo aiškiau kaip vertinti gautus rezultatus. Detaliai pateikti vertinimo pavyzdžiai dėl aflatoksinų, policiklinių aromatinių angliavandenilių, ochratoksinas A galimo neigiamo poveikio vartotojų sveikatai, parodė, kad nustačius didesnius kiekius teršalų nei nustatyti teisės aktuose, gali turėti didesnę riziką sukelti lėtinį neigiamą poveikį vartotojų sveikatai vartojant tokį produktą įprastai.
Svečiai pasidžiaugė, kad pateikta aktuali informacija visais cheminių teršalų klausimais: teisės aktų aktualijos, laboratorinių tyrimų galimybės, aptarti tyrimų rezultatų vertinimo klausimai ir galimybė atlikti neigiamo poveikio vartotojų sveikatai vertinimą.
Seminaro dalyviai buvo pakviesti į ekskursiją po NMVRVI, kurios metu turėjo galimybę pamatyti laboratoriją, naudojamą įrangą, susipažino su Institute naudojamais laboratorinių tyrimų metodais.