Ochratoksinas A maiste: saugesni duonos kepiniai, džiovinti vaisiai, prieskonių mišiniai, sėklos, pistacijos, kava ir kiti produktai
Ochratoksinas A yra mikotoksinas, kurį natūraliai gamina Aspergillus ir Penicillium genties grybai ir kuris kaip teršalas aptinkamas įvairiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, grūduose ir grūdų produktuose, džiovintuose vaisiuose, prieskoniuose, sėklose, juos netinkamai džiovinant, laikant ir sandėliuojant.
Atliktos mokslinės studijos atskleidė, kad patekęs į organizmą su suvartojamu maistu, ochratoksinas A yra greitai absorbuojamas ir išplinta po visą organizmą, jis lėtai pasišalina iš organizmo – žmogaus organizme gali cirkuliuoti netgi iki keleto savaičių, taip kauptis organizme.
Europos maisto saugos agentūra (EFSA) padarė išvadą, kad ochratoksinas A gali turėti kancerogeninį poveikį vartotojų sveikatai, atsižvelgiant į tai, Europos Komisija peržiūrėjo ir nustatė ochratoksino A didžiausius leistinus kiekius maisto produktuose, kurieįsigaliojo nuo 2023-01-01.
Naujai įvertinus riziką, ochrotoksino A kiekiai nustatyti maisto produktams, kuriems anksčiau nebuvo nustatytų didžiausių leistinų kiekių, tai yra kepiniams, javainių užkandžiams ir javainiams, kurių sudėtyje yra aliejingų sėklų, riešutų ar džiovintų vaisių arba jų nėra, nealkoholiniams salyklo gėrimams, džiovintiems vaisiams, datulių sirupui, prieskonių mišiniams, tam tikriems paprastojo saldymedžio konditerijos gaminiams, džiovintiems prieskoniniams augalams, tam tikroms žolelių užpilų sudedamosioms dalims, tam tikroms aliejingoms sėkloms (saulėgrąžų, moliūgų, melionų, arbūzų, kanapių sėklos, sojos), pistacijoms, kakavos milteliams.
Galiojančios nuostatos dėl ochratoksino A tam tikruose maisto produktuose buvo peržiūrėtos ir pakeistos, kaip pavyzdžiui, tirpiai kavai sumažintas 2 kartus, džiovintoms vynuogėms (Currants veislės razinos, razinos ir Sultana veislės razinos), skrudintoms kavos pupelėms, maltai kavai žymiai sumažintas didžiausias leistinas kiekis.
Įsigaliojus naujiems reikalavimams, maisto produktai tiekiami į rinką turi neviršyti nustatyto ochratoksino A didžiausio leistino kiekio.
Maisto tvarkymo subjektai, prieš tiekdami maisto produktus į rinką, kuriems nustatyti didžiausi leistini ochratoksino A kiekiai, gali atlikti tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos institute (NMVRVI) akredituotais tyrimo metodais. 2022 m. NMVRVI ištirta daugiau nei 100 mėginių dėl ochratoksino A kiekio maisto produktuose. Dažniausiai tiriami grūdai, kruopos, miltai, džiovinti vaisiai, razinos, vynas, kava, taip pat sultys ir nektarai.