SKYRIAUS VEIKLOS TIKSLAI IR FUNKCIJOS
1. Skyrius, siekdamas įgyvendinti Instituto veiklos tikslus maisto, geriamojo vandens saugos ir kokybės, veterinarijos ir mitybos rizikos vertinimo srityje:
1.1. atlieka:
1.1.1. maisto, geriamojo vandens taršos cheminėmis, mikrobiologinės, radiologinės, fizinės taršos maisto produktuose rizikos vertinimą;
1.1.2. su maistu plintančių pavojingų žmonėms ir gyvūnams ligų sukėlėjų epidemiologinę analizę;
1.1.3. technologinių procesų įtakos maisto saugai rizikos vertinimą;
1.1.4. mitybos rizikos vertinimą;
1.1.5. maisto su genetiškai modifikuotais organizmais rizikos vertinimą;
1.1.6. su maistu besiliečiančių medžiagų rizikos vertinimą;
1.1.7. su maisto tarša, sudėtimi ir mityba susijusių duomenų analizę;
1.2. kaupia, sistemina ir analizuoja:
1.2.1. valstybinės maisto kontrolės bei stebėsenos duomenis;
1.2.2. mokslinių tiriamųjų darbų maisto saugos ir mitybos srityje duomenis bei kitą maisto saugos ir mitybos rizikos vertinimui aktualią informaciją;
1.3. inicijuoja ir koordinuoja mokslinius tiriamuosius darbus maisto saugos ir mitybos srityse;
1.4. rengia ir teikia:
1.4.1. mokslinę informaciją, techninę pagalbą maisto ir geriamojo vandens saugos, kokybės klausimais;
1.4.2. rizikos vertinimo metodikas, mokslines nuomones, pasiūlymus maisto, geriamojo vandens saugos ir kokybės, mitybos klausimais, teisės aktų, valstybinės kontrolės ir stebėsenos programų ir veiklos planų projektus;
1.4.3. informaciją socialiniams partneriams ir vartotojams apie maisto saugos ir mitybos srityje atliktą rizikos vertinimą;
1.4.4. techninę pagalbą rengiant:
1.4.4.1. teisės aktų projektus;
1.4.4.2. metinius maisto kontrolės ir stebėsenos planus;
1.4.5. teikia laboratorinių tyrimų rezultatų vertinimo išvadas, mokslinę nuomonę, paaiškinimus ir pasiūlymus rizikos vertinimo ir valdymo klausimais;
1.4.6. laboratorinių tyrimų rezultatų vertinimo išvadas ir kitas vertinimo paslaugas asmenims pagal jų prašymus teisės aktų nustatyta tvarka.
2. Skyrius, siekdamas užtikrinti Instituto bendradarbiavimą rizikos vertinimo srityje bei ryšių su visuomene palaikymą:
2.1. pagal kompetenciją bendradarbiauja su šalies ir užsienio kompetentingomis institucijomis ir mokslo bei mokymo įstaigomis, Europos maisto saugos tarnyba ir kitomis nacionalinėmis ir tarptautinėmis rizikos vertinimo įstaigomis ir kitais socialiniais partneriais;
2.2. inicijuoja nacionalinių ir tarptautinių mokslinių tiriamųjų darbų maisto rizikos vertinimo ir mitybos srityse projektų rengimą, dalyvauja juos įgyvendinant;
2.3. dalyvauja vertinant maisto, geriamojo vandens riziką atitinkamai žmonių sveikatai, koordinuoja ekspertų darbą, taip pat dalyvauja moksliniuose komitetuose ir darbo grupėse, tarptautinėse programose ir moksliniuose projektuose;
2.4. tiria vartotojų ir kitų socialinių partnerių poreikius ir stiprina jų suvokimą maisto ir mitybos rizikos vertinimo srityse;
2.5. organizuoja mokymus Lietuvos ir užsienio šalių specialistams rizikos vertinimo klausimais;
2.6. rengia mokslines publikacijas ir pranešimus maisto, geriamojo vandens, mitybos rizikos vertinimo klausimais.
3. Pagal kompetenciją atstovauja Lietuvos Respublikai Europos Sąjungos institucijų darbo grupių ir komitetų veikloje, dalyvauja tarpžinybinėse ir tarptautinėse komisijose, pasitarimuose.
4. Dalyvauja šalies ir tarptautinėse konferencijose, seminaruose bei mokymuose maisto rizikos vertinimo ir mitybos klausimais.
5. Atlieka kitas Lietuvos Respublikos įstatymų, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimų, ŽŪM, Instituto direktoriaus įsakymų pavestas vykdyti funkcijas.