Maisto produktų sudėties duomenų bazės

Maisto produktų sudėties duomenų bazė syra pagrindinis mitybos ir mitybos mokslo informacijos šaltinis. Jos naudingos mokslininkams, politikams, mitybos ir maisto saugos bei visuomenės sveikatos specialistams, medikams, maisto verslo atstovams ir eiliniams vartotojams. Maisto produktų sudėties duomenų bazės gali būti naudojamos:

 

fried-1573854_640
  • Vertinat žmonių sveikatos ir mitybos būklę;
  • Nustatant sveikatos gerinimo bei švietimo poreikį ir formuojant politiką mitybos srityje;
  • Rengiant valgiaraščius, o taip pat ir gydomąsias dietas;
  • Rengiant mokymus apie maistą ir mitybą;
  • Atliekant epidemiologinius tyrimus siekiant nustatyti ryšį tarp mitybos ir sergamumo;
  • Rengiant maisto produktų ženklinimo informaciją apie maisto produktų maistingumą – maistingumo deklaracijas;
  • Maisto kontrolei ir vartotojų teisių gynimui – kontroliuojant parduodamų maisto produktų maistinę vertę, saugą ir autentiškumą;
  • Kuriant naujus maisto produktus, ypač kai siekiama pakeisti maisto produktų sudėtį taip, kad jie būtų palankesni vartotojų sveikatai, pvz., mažinant sočiųjų riebalų, cukrų ar druskos kiekį ir kt.
 
Nuorodos į maisto produktų sudėties duomenų bazes:
   
 
 
Literatūra:
 
1. Sučilienė S, Abaravičius A, Kadziauskienė K, Barzda A, Bartkevičiūtė R. ir kt. Maisto produktų sudėtis. Respublikinis mitybos centras. Vilnius 2002.
 
2. Barzda A, Olechnovič M, Bartkevičiūtė R, Abaravičius A, Stukas R ir kt. Patiekalų sudėtis, maistinė ir energinė vertė. Vilnius, 2005.
 
 
Kitų šalių maisto produktų sudėties duomenų bazės
 

 

ŠalisĮstaiga / institucijaNuoroda internete
AustrijaUVIhttp://www.oenwt.at/
BelgijaNUBELhttp://www.nubel.com/
KanadaGovernment of Canadahttp://webprod3.hc-sc.gc.ca/
ČekijaInstitute of Agricultural Economics and Information & Food Research Institutehttp://www.czfcdb.cz/en/  
DanijaDTUhttp://www.foodcomp.dk/
SuomijaTHLhttp://www.fineli.fi/
PrancūzijaANSES CIQUALhttps://pro.anses.fr/tableciqual/
VokietijaMedPharmhttp://www.sfk.online/#/home
GraikijaHHFhttp://www.hhf-greece.gr/tables/Home.aspx?l=en
GraikijaMedical School of Cretehttp://nutrition.med.uoc.gr/
IslandijaMATÍShttp://www.matis.is/english/
AirijaUCChttp://www.ucc.ie/
ItalijaINRANhttp://nut.entecra.it/646/tabelle_di_composizione_degli_alimenti.html
ItalijaIEOhttp://www.bda-ieo.it/wordpress/en/
NyderlandaiRIVMhttp://www.rivm.nl/en/Topics/D/Dutch_Food_Composition_Database
Naujoji ZelandijaThe New Zealand Institute for Plant and Food Research Limited & Ministry of Healthhttp://www.foodcomposition.co.nz/
NorvegijaUiOhttp://www.matvaretabellen.no/
LenkijaNFNIhttp://www.izz.waw.pl/en/?lang=en
PortugalijaINSAhttp://www.insa.pt/
SerbijaIMRhttp://www.serbianfood.info/
SlovakijaFRIhttp://www.pbd-online.sk/en
IspanijaUGR http://www.bedca.net/
ŠvedijaNFAhttp://www.slv.se/
ŠveicarijaFSVO http://naehrwertdaten.ch/request?xml=MessageData&xml=MetaData&xsl=Start&lan=en&pageKey=Start
TurkijaTUBITAK http://www.turkomp.gov.tr/
Jungtinė KaralystėIFRhttps://www.gov.uk/government/publications/composition-of-foods-integrated-dataset-cofid
LatvijaFood Centre of Food and Veterinary Servicehttp://www.partikasdb.lv/    
JAVUSDAhttps://ndb.nal.usda.gov/ndb/

 

Atnaujinimo data: 2023-12-17