Pašarų sauga
PAŠARŲ SAUGA
Pašarų sauga yra labai svarbi Europos Sąjungos maisto saugos kontrolės sistemos „nuo lauko iki stalo“ grandis. Europos Sąjungoje apie 5 mln. ūkininkų augina produkcijai skirtus gyvūnus, kuriems per metus sunaudojama apytiksliai 450 mln. tonų pašarų. Iš gyvūnų gaunamas maistas gali būti saugus ir sveikas tik tuo atveju, jei gyvūnai šeriami tinkamais pašarais.
Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute vykdomos pašarų stebėsenos programos, atliekami pašarų ir jų žaliavų laboratoriniai tyrimai (cheminiai, mikrobiologiniai, bakteriologiniai, genetiniai ir kt.), analizuojami tyrimų rezultatai, atliekamas nepageidaujamų medžiagų pašaruose, pašarų mikrobiologinio užterštumo, genetiškai modifikuotų organizmų ir jų produktų, pašarų priedų, technologinių procesų įtakos pašarų saugai rizikos vertinimas, teikiamos mokslinės nuomonės.
Nepageidaujamos medžiagos pašaruose
Pašaruose gali būti aptinkamos nepageidaujamos medžiagos, kurios gali būti ne tik pavojingos gyvūnų sveikatai, bet ir vartotojams, kadangi šios medžiagos iš produkcinių gyvūnų patenka į maistą - pieną, mėsą, kiaušinius. Nepageidaujamos medžiagos į pašarus gali patekti iš aplinkos, taip pat pašarų gamybos metu.
Pašarų priedai